Βουδαπέστη

Βουδαπέστη – Μια πόλη 3 ονόματα
Η Βουδαπέστη είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας και έδρα της κομητείας της Πέστης. Έχει περίπου 1,8 εκατομμύρια κατοίκους. Η Βουδαπέστη έγινε μια ενιαία πόλη που καταλαμβάνει και τις δύο όχθες του ποταμού Δούναβη, με τη συγχώνευση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Buda (Βούδα), Óbuda (Όμπουντα, παλαιά Βούδα) και Pest (Πέστη). Είναι η έβδομη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (χωρίς να υπολογίζονται τα προάστια και γενικά η μητροπολιτική περιοχή των πόλεων).

 

 

Ιστορία
Η ιστορία της Βουδαπέστης αρχίζει με τη ρωμαϊκή πόλη Aquincum, που ιδρύθηκε περίπου το 89 στην τοποθεσία μιας προηγούμενης κελτικής πόλης κοντά στη μετέπειτα Οbuda, και από το 106 μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Κάτω Πανοννίας. Το Aquincum ήταν το στρατόπεδο των βάσεων Legio ΙΙ Adiutrix. Η περιοχή Campona (σημερινό Nagytitiny) ανήκε επίσης στη Buda. Η περιοχή έγινε έπειτα πατρίδα για τους Αβάρους και μερικούς σλαβικούς λαούς.
Η πόλη της Βουδαπέστης Η περιοχή καταλήφθηκε γύρω στο έτος 900 από τους Μαγυάρους της κεντρικής Ασίας, τους πολιτισμικούς και γλωσσικούς προγόνους των σημερινών Ούγγρων, οι οποίοι ένα αιώνα αργότερα επίσημα ίδρυσαν το βασίλειο της Ουγγαρίας. Το 1361 η Βουδαπέστη έγινε πρωτεύουσα της Ουγγαρίας. Η κατάκτηση του μεγαλύτερου μέρους της Ουγγαρίας τον 16ο αιώνα απο την Οθωμανική Αυτοκρατορία διέκοψε την ανάπτυξη της πόλης: Η Βούδα και η Πέστη πέρασαν στα χέρια των εισβολέων το 1541. Ενώ η Βούδα παρέμεινε η έδρα ενός Τούρκου πασά και διοικητικό κέντρο, η Πέστη ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος εγκαταλελειμμένη μέχρι την κατάκτησή της από τους Αψβούργους το 1686, οι οποίοι από το 1526 παρέμεναν βασιλείς της Ουγγαρίας παρά την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

Περιήγηση στη Βούδα
Η περιήγηση στη συνοικία του κάστρου μπορεί να ξεκινήσει με ένα μικρό περίπατο στην περιοχή βόρεια του παλατιού όπου συναντάμε τη νεογοτθική εκκλησία του Matyas (από το όνομα του βασιλιά «Ματίας του Δίκαιου», που διέταξε την κατασκευή της στα τέλη του 15ου αιώνα. Αξίζει να την επισκεφθεί κανείς τις Κυριακές στις 10 το πρωί για να ακούσει τη λειτουργία στα Λατινικά καθώς θαυμάζει τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες αλλά και τα σύμβολα του βασιλικού παρελθόντος.Συνεχίζουμε την περιπλάνηση στις οδούς Fortuna, Orszaghaz και Uri, σε μια περιοχή δηλαδή που στο πέρασμα των αιώνων φιλοξένησε τους ψαράδες της πόλης, τους Εβραίους εμπόρους αλλά ακόμη και το αρχηγείο της Γκεστάπο, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πόλη της Βουδαπέστης Επιστρέφοντας προς το παλάτι επισκεπτόμαστε τον περίφημο λαβύρινθο της Βούδα – ένα σύμπλεγμα από υπόγειες σπηλιές μήκους δέκα χιλιομέτρων που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον πόλεμο.Στην είσοδο του παλατιού μάς περιμένει το γιγαντιαίο μπρούτζινο άγαλμα του μυθικού αετού Τουρούλ που κραδαίνει στα πόδια του ένα σπαθί. Πρόκειται, σύμφωνα με το μύθο, για το «πτηνό» που τεκνοποίησε τη γιαγιά του μετέπειτα πρίγκιπα Αρπάντ, δημιουργώντας την ομώνυμη δυναστεία που κυβέρνησε για πρώτη φορά τα ουγγρικά εδάφη.Παραδόξως το πτηνό – βιαστής θεωρείται σύμβολο όχι μόνο του ουγγρικού έθνους αλλά και των σκίνχεντ της Βουδαπέστης.
Η πόλη της Βουδαπέστης Προχωρούμε προς την είσοδο του παλατιού απολαμβάνοντας την ομορφότερη θέα σε ολόκληρη τη Βουδαπέστη. Σήμερα, αυτό το κτιριακό σύμπλεγμα φιλοξενεί την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, το Ιστορικό Μουσείο και την Εθνική Βιβλιοθήκη Szechenyi (για την ιστορία, πρόκειται ίσως για το μοναδικό παλάτι που δεν φιλοξένησε ποτέ κάποια βασιλική οικογένεια, αλλά χρησιμοποιούνταν πάντα για δευτερεύουσες δραστηριότητες). Η πινακοθήκη κρύβει ορισμένες πραγματικά ενδιαφέρουσες εκπλήξεις από Ούγγρους ιμπρεσιονιστές και εξπρεσιονιστές, ενώ είναι πραγματικά λυπηρό ότι η Ουγγαρία, αρνούμενη ένα κομμάτι της ιστορίας της, απομάκρυνε τα έργα της «σοσιαλιστικής» περιόδου από την πινακοθήκη.

Πέστη και εβραϊκή συνοικία
Περνώντας στην Πέστη μπορούμε να ξεκινήσουμε την περιπλάνησή μας από το κτίριο του Κοινοβουλίου – από εδώ ξεκίνησε το 1956 και η εξέγερση ενάντια στη σοβιετική επιρροή. Κοιτάζοντας το Κοινοβούλιο από την κεντρική είσοδο, αισθάνεσαι σαν να έχουν περάσει χιλιετίες από το 1902, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του. Τότε η νεογοτθική αρχιτεκτονική (πιστό αντίγραφο του βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο) συμβόλιζε την απαγκίστρωση της Βουδαπέστης από την επιρροή της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.Λίγο πιο κάτω, στην κεντρική πλατεία του Deak Ter, στέκει το ξενοδοχείο Meridien – το ίδιο κτίριο που φιλοξενούσε το αρχηγείο της ουγγρικής αστυνομίας. Και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων μπαίνουμε στην εβραϊκή συνοικία που κάποτε αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα γκέτο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε είναι:Ο κυριότερη εστία πρασίνου και χαλάρωσης για τους κατοίκους της Βουδαπέστης είναι το City Park στο τέλος της λεοφώρου Andriassy. Πέρα από τα αξιοθέατα και τον ζωολογικό κήπο που έχω αναφέρει στις άλλες ενότητες, το City Park είναι ένα ιδανικό μέρος για περιπάτους μέσα στο πράσινο και με μια όμορφη λίμνη που το χειμώνα μετατρέπεται σε παγοδρόμιο. Πολύ όμορφο φυσικό τοπίο είναι το νησάκι Margaret ( η πρόσβαση είναι εφικτή από δύο από τις γέφυρες που ενώνουν την Βούδα και την Πέστη) στον Δούναβη με όμορφα πάρκα. Ιδανικό για περπάτημα και χαλάρωση αλλά και για ρομαντικά ραντεβουδάκια.Αφιερώστε αρκετό χρόνο στη συνοικία Castle Hill στην πλευρά της Βούδας όπου είναι συγκεντρωμένα μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Βουδαπέστης. Η πρόσβαση δεν επιτρέπεται στα ιδιωτικά αυτοκίνητα και είναι εφικτή μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από τη στάση του μετρό Moszkva περπατήσαμε λίγο από παραπάνω από 20 λεπτά για να φτάσουμε στη συνοικία του κάστρου. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στην περιοχή αυτή και ίσως σε όλη τη Βουδαπέστη είναι το εντυπωσιακό κτίριο του Βασιλικού παλατιού (Royal palace). Μέσα στο Royal Palace στεγάζεται και η Εθνική πινακοθήκη της Ουγγαρίας που φιλοξενεί τα σημαντικότερα έργα Ούγγρων καλλιτεχνών από τον μεσαίωνα μέχρι την εποχή μας. Άλλα αξιοθέατα στην συνοικία του κάστρου είναι ο Πύργος των ψαράδων με φοβερή θέα στις όχθες του Δούναβη και στην πλευρά της Πέρσης, η επιβλητική εκκλησία του Matthias και το άγαλμα του Βασιλία Stephen έξω από την εκκλησία. Στην πλευρά της Βούδας υπάρχει επίσης το παλιό φρούριο Citaddela που βρίσκεται στην ψηλότερη περιοχή της Βούδας και προσφέρει απίστευτη θέα σε όλη την Βουδαπέστη. Περνώντας απέναντι στην Πέστη δεσπόζει το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας το μεγαλύτερο της Ευρώπης και ένα από τα σημαντικότερα κτίρια . Πέρα από το κοινοβούλιο , τα πιο γνωστά μνημεία στην πλευρά της Πέστης είναι κατά μήκος της φημισμένης λεοφώρου Andriassy που ξεκινάει από την πλατεία Erzsebet και καταλήγει στο πάρκο της Βουδαπέστης. Κατά μήκος της λεοφώρου βρίσκονται η πλατεία Oktogon , το εντυπωσιακό κτίριο που δίνει παραστάσεις η κρατική όπερα, το Μουσείο του Τρόμου ( υπήρξε αρχηγείο των Ναζί και των Σοβιετικών ) ,η πλατεία των Ηρώων με το μνημείο της Χιλιετίας και τα Μουσεία των Καλών Τεχνών και της Μοντέρνας Τέχνης. Τέλος άλλα σημαντικά μνημεία είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στέφανου και η Εβραϊκή Συναγωγή μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.